De sju lekarna del 2


Här kommer de fyra sista lekarna


Lek nummer fyra - The yo-yo game

Den här leken lär hästen att backa från oss, vänta och sedan komma till oss på en rak linje. Målet är en rak linje, små signaler och att du när som helst på jo-jon kan stoppa och backa igen. Eller stoppa och komma emot dig igen.

 

Här har Lillebror påbörjat sin jo-jo
Här har Lillebror påbörjat sin jo-jo-lek

Lek nr 4:
Yo-Yo game eller jojo-leken

Alla tre delarna i leken är lika viktig men tyvärr brukar den ena biten vara svårare. Hästen vill inte komma till oss, den vill inte backa eller den kan inte vänta på signal.
Att backa hästen är en dominant rörelse som ranghöga hästar ibland har svårt för. Det blir en form av underkastelse. En del hästar har även fysiskt svårt för backningen. Den hittar inte rätt teknik och det gör den orolig och osäker. Många lär in backningen på ett brutalt sätt och får då hästarna låsta i ryggen. Då får den mycket svårt med backandet.


Allra först går du igenom friendly game, driving game och porcupine game.
Kom ihåg att all träning börjar med friendly game!

En bra idé är också att träna hur du ska viggla* repet i de olika faserna. Du kan sätta fast repgrimman med repet på ett staket och träna!

Använd ditt 12' rep (så småningom 22' och 45') och stå mitt framför din häst. Var noga med faserna. Fas ett är ett vickande pekfinger mot hästen. Böj dig något framåt, se på den med hotande ögon.
(Tänk på hur hästarna gör mot varandra i hagen, sänker halsen, öronen bakåt, sur min)
Har den backat inom tre sekunder så rätar du upp dig, vänder bort magen (trycket) och ser glad och snäll ut igen. Tänk på att dina fötter ska stå helt still!
Står hästen kvar så ökar du till fas två: vänd upp handen, slut fingrarna om repet och viggla repet med handleden. Rörelsen kommer nu fortplanta sig i repgrimman. I fas tre håller du handleden styv och vigglar du repet från armbågen och fas fyra (behövs sällan) vigglar du repet med hela armen sträckt från sida till sida.

I början ger du beröm för mista rörelse bakåt. Berömmet består i att sluta viggla och att räta upp kroppen. Hästen kommer snart på hur man får människan lugn igen...
Har du gått upp i fas så börja om på fas ett varje gång. Det är fas ett som är målet.
Del två i jo-jon är att hästen ska stå stilla längst bort och vänta. Repet ligger ner på marken och du håller längst ut. Magen är vänd från hästen.

DSC_0022.jpg

Här har Lillebror backat hela vägen ut, jag har
vänt magen åt vänster och på så sätt tagit bort trycket.
Lillebror ska nu vänta här tills jag bjuder in honom.

 

Del tre av jo-jon: hästen ska komma till dig. . .

Målet är att du med en handsignal får hästen att villigt komma till dig.
Fas ett: le mot häsen, böj dig lite framåt och "kamma" repet utan att dra i det. I den här fasen känner inte hästen något utan den ser din inbjudan och kanske kommer.. inte? Då går vi vidare till fas 2: fortsätt kamma repet men slut fingrarna något så det blir ett litet tryck i repgrimman i nacken på din häst. Vid minsta försök från din häst berömmer du med att släppa repet vända bort magen och räta upp dig. Se nöjd och glad ut. Börja sedan om på fas ett.
Fas tre innebär att du sluter fingrarna ännu lite mer men behåller rytmiken och rörelsen i repet. Först i fas fyra sluter man handen och håller kvar. Fortfarande bjuder du in hästen till dig så se glad ut och bli inte irriterad! Du håller repet fast men du drar inte bakåt. Vid minsta steg framåt släpper du helt, låter hästen få en tankepaus och börjar sedan om på fas ett.

DSC_0004.jpg
Här har jag bjudit in Lillebror och han kommer med spetsade öron.
Jag kammar repet och han har inget tryck i nacken.

När hästen har gjort färdigt sin jo-jo låter du den stå hos dig. Smek den över huvud, nacke och hals. Var vänlig och uppmuntrande.
När du tränat ett tag och du gör jo-jon på fas ett åt båda riktningarna samt har någorlunda raka linjer så kan du avancera med att jo-ja över en liten stock, genom en grind, mellan två stockar. Du kan jo-ja när du leker driving game från zon 2-3-4-5. Uppför, nerför. . ja, det är bara fantasin som sätter gränserna!!

DSC_0031.jpg
Här ber jag Lillebror jo-ja genom en port av koner.

DSC_0069.jpg
Över bommar. . .

jojo_in.jpg
Genom stalldörren och boxdörren..


Ordförklaringar:
* Viggla - svänga repet från sida till sida. Kan vara pyttesmå rörelser till stora rörelser. Har inte hittat nåt bra svenskt ord för detta så det blev "viggla".

* Kamma repet - du halar in repet med öppen hand så att repet glider i handen.

 

Lycka till med lek nummer fyra!! Kom ihåg - keep it natural




Lek nummer fem - Cirkelleken

Så har vi kommit fram till den femte leken. Cirkelleken. Detta är inget du ska blanda ihop med traditionell longering när hästen springer runt dig i meningslösa cirklar medan du envist smackar för att få den att hålla i gång. Cirkelleken utvecklar hästen mentalt, känslomässigt och fysiskt. Denna lek lär honom att hålla kontakt med dig medan han bibehåller gångarten och cirkeln.

 

 

Det är tre delar I denna lek;

1. Sända iväg

2. Överlämnande av ansvar

3: Komma in.

Alla tre delarna är lika viktiga och du märker snart att du behöver kunna "driving game", yo-yo-game och friendly game för att cirkelleken ska fungera.

Här skickar jag Lillebror åt höger.

Allt detta ska göras utan att du flyttar dina fötter.
För att skicka iväg hästen, backar du honom först ett par steg, leder med handen åt det håll du vill att han ska gå. Om hästen ej förstår så kan du ge support med stringen på din lekpinne mot hästens hals för att vända åt rätt håll och sedan bakom hästen för att han ska förstå att han ska gå framåt.
Så fort han börjar gå runt dig, ler du snällt och intar en neutral position. Du ger hästen möjlighet att själv ansvara för cirkeln och för att bibehålla gångarten.

Här lämnar jag Lillebror ifred. Det är nu hans uppgift att hålla gångarten!

Låt hästen gå i minst två varv och högst fyra. Om du hela tiden måste säga åt hästen att gå på så har hästen "vunnit" leken. Lita på hästen istället. Om han ändå stannar; bli inte arg på honom. Tänk istället: ok, vilken bra idé, kom du in lite. Låt hästen komma till dig, klappa den i pannan och gör om. Snart förstår hästen att hans uppgift är att stanna kvar på cirkeln. Att konstant smacka och driva fram hästen tar bort all tankeverksamhet!!

 

När du vill få hästen att komma till dig är det viktigt att din "driving game" fungerar. Luta dig lite framåt, koncentrera all din energi mot hans bakdel samtidigt som du sakta halar in repet. Så fort han flyttar ut baken och vänder sig emot dig så reser du dig upp i normalposition, ler och låter hästen komma in till dig. Nu över till friendly game: Klappa, klappa.
När hästen flyttar bort baken och vänder mot dig så är leken över! Man får aldrig lura hästen och skicka den åt andra hållet eller så då. Det ska ALLTID betyda GAME OVER. För att byta varv använder man en annan teknik.

 

Lillebror flyttar undan bakdelen och tittar på mig.

 

När Lillebror har kommit till mig så övergår leken till friendly game.

 

När man utvecklar denna lek så kan man tex:
- Vandrande cirklar. Du går omkring på banan och låter hästen göra cirklar runt dig.
- Cirklar med hinder, låt hästen hoppa över något, eller gå emellan något
- Avancera gångarterna till trav och galopp, utveckla byte av gångarter, övergångar.
- Arbeta på ojämn mark, uppför och nerför

 

Viktigt att du står stilla när du ska stå stilla. Man kan rita en ring i sanden och se till att man inte lämnar den ringen. Eller ställ dig på en tunna eller däck när du leker.

När du gör vandrande cirklar så går du bestämt i raka linjer och hästen cirklar runt dig.

 

Byte av varv:

När du flyttar ut bakdelen så betyder det game-over som jag skrev tidigare. När du ska byta varv gör du så här:

  • - Vänster varv
  • - Vänta tills hästen kommer i höjd med din högra axel
  • - Backa snabbt bakåt och "dra" med dig hästen
  • - När hästen kommer rakt emot dig, pekar du åt andra hållet (höger)
  • - Supporta med pinnen med din vänsterhand mot hästens högra sida.
  • - Gå emot hästen tills den förstår vart den ska gå
  • - Klart, stå still och luta dig och pinnen.

Här byter LIllebror från höger varv till vänster varv.

Som vanligt gäller det att använda fantasi så att du inte tråkar ut din häst på samma sätt som många gör med longering. Alla lekarna ska utvecklas så fort de fungerar.

Tänk på dina hjälper, målet är att sedan kunna göra denna lek utan rep!

Det finns mycket som kan vara svårt med cirkelleken. Hästen kanske stannar hela tiden, hästen vill inte komma in osv. Fråga på om ni har frågor så ska jag eller mina medhjälpare svara!!



Äntligen...lek nummer sex - Sideways game!

Sideways Game Här är min version av den leken. Det finns även en massa klipp på you-tube om ni vill se det "live". Tänk på att sätta relationen först när ni tränar. Det kan vara svårt för vissa hästar att förstå den här leken i början. Men ha tålamod, mycket behöm vid minsta försök och sluta när det går bra!!

 

6. Sidvärtsleken
Vilken disciplin du än satsar på kan side-ways vara en bra övning i koncentration för dig och din häst. Sideways med mindre tvärning är dessutom både gymnastiserande och stärkande för hästens bakdel och bogparti.
I den här leken lär du din häst att ge efter för tryck åt sidan. Vi kombinerar driving-game mot framdelen (zon 1-2), driving game mot bakdelen (zon 4) med pocupine-game genom att viggla repet för att förhindra att hästen går framåt.

DSC_0013.jpg

Börja med att leka de tidigare lekarna. Koncentrera dig särskilt på lek 3 som den här leken bygger på. När allt flyter på så är det dags att lägga ihop flytta bakdelen och flytta framdelen till flytta hela hästen rakt åt sidan. Det kan vara lättare att göra den här övningen längs ett staket eller en vägg till att börja med jusst för att förhindra för hästen att tänka så mycket på att gå framåt.
För dig kan det vara bra att koncentrera dig på att flytta framdel och bakdel växelvis.

DSC_0021.jpg

Man kan naturligtvis även träna längs en väg eller en bred stig i skogen.

För de sju lekarna behövs varken ridhus eller paddock, bara tålamod och fantasi.

Be hästen flytta omväxlande framdelen och bakdelen, så att hästen rör sig åt sidan, men i zig-zag, med fram- eller bakdelen före. Snart kan du be hästen flytta hela sin kropp rakt åt sidan. Kom ihåg att belöna varje försök som häten ger dig. Man är inte ute efter perfektion till att börja med utan ett samspel och att få hästen att lyssna på dina signaler. Tänk att om det går fel så kanske du inte var snabb nog eller gav dubbla budskap?

Din egen kropp ska vara i rörelserikningen med huvudet upp och blicken framfår dig. Se inte ner på hästens fötter, du märker ändå om han inte flyttar sig ;) Dessutom ger du hästen fel signal om du tittar på honom hele tiden.

Här går Lillebror sideways emot mig...  överkurs!

När hästen förstår detta så kan du öva på att gå sideways över stockar eller bommar. Du kan även öva på att öka och minska tvärningen så att det blir allt från en liten öppna till en side-pass där hästen går helt åt sidan. När du sedan avancerar så gör du detta i trav och galopp!!

Sideways i trav - öppna kallas detta på dressyrspråk.





Lek nummer sju - squeeze game

Dax för lek nummer sju. Trängselleken som får din häst modigare och med mer självförtroende. Du sätter din fantasi på prov. Se dig omkring, vad kan du anväda dig av??

 

7. Squeeze game - trängsel leken Hästar är klaustrofobiska djur, det är därför vi så ofta har problem med att be dem gå in i en trång och mörk transport. Här har du en lek som lär din häst att bli mindre klaustrofobisk, så bli inte förvånad om det går lättare att lasta din häst när ni har lärt er trängsel leken. Leken går ut på att du ska be din häst förflytta sig mellan dig och ett fast föremål, som en vägg eller ett staket, eller mellan två fasta föremål. Se ut ett föremål, en tunna, väggen, bommar tex. Be sedan hästen gå emellan dig och föremålet. Om hästen skyndar sig så gör utrymmet större. När hästen gått emellan titta på bakdelen (driving game) viggla i repet (porcupine game) så hästen vänder sig mot dig och stannar. Nu kan du antingen ta in hästen och berömma eller be honom gå tillbaka emellan dig och föremålet igen. Flytta sedan närmare föremålet och be hästen gå emellan likadant. Var noga med att börja med gott om utrymme och krymp det efter hand. Hästen ska inte öka farten mellan dig och staketet för att komma undan fortare. Den här leken är perfekt inför inridning, för om hästen inte kan slappna av i skritt mellan dig och ett staket, så nära att kroppen snuddar din när hästen passerar, så kan vi väl inte heller vänta oss att hästen ska vara lugn med dina ben mot sin kropp? Glöm inte att din häst kan röra sig i sex riktningar, så kom ihåg att använda dig av dem alla. Be din häst tränga sig över och under saker också, som hinder, bommar, grenar eller lakan. Allt ni gör kommer att hjälpa din häst att bli modigare. Att lasta din häst blir lättare när ni behärskar trängsel leken. Här är det verkligen bara din fantasi som sätter gränserna, vilka föremål kan du använda och sända din häst emellan? Över? Under? Mellan dig och staketet med en presenning på marken? Under en ställning som det hänger ett lakan på?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0