De sju lekarna del 1

Jag har kopierat texterna från http://naturalhorsemanship.ifokus.se/articles/4d714b19b9cb46221d05f01d-artikelserie-de-sju-lekarna där ni kan läsa mer och kanske ställa någon fråga. Tänker dela upp lekarna i två inlägg så att det inte blir så mycket text.

1. Friendly game - vänskapsleken
Den här leken lär din häst att inte se dig som ett rovdjur som tänker äta den till frukost. Målet är att få din häst van vid att alla möjliga saker händer runt omkring dess kropp. Detta innefattar att blir berörd av dig och av utrustningen och att hantera olika saker och aktiviteter i sin närhet. Viktigast av allt är att du ALLTID håller alla aktiviteter på en vänskaplig nivå - du vill inte skrämma din häst så att den uppfattar övningarna, sakerna eller dig som någonting negativt.

Var lugn och använd rytm i allt du gör, så blir det mesta lättare för din häst att acceptera.

Börja med att röra vid din häst överallt. Hur reagerar hästen? Finns det ställen på kroppen som du INTE får röra? Börja någonstans där du är säker på att din häst är van vid beröring och reagerar positivt. På halsen kanske, eller manken och avancera nedåt, bakåt. Vänta med huvudet till sist även om du tror/vet att din häst accepterar att du rör den där. Om ni stöter på en kroppsdel där hästen reagerar med irritation eller rentav rädsla, så dra undan handen till en annan kroppsdel och avancera sedan långsamt igen. Avancera och backa tillbaka tills hästen accepterar att du rör den överallt. Din häst ska stå lugn och (helst) med sänkt huvud innan du är redo att gå vidare till nästa steg.

Nu kan du fortsätta med ett föremål. Hur fungerar det med pisken? En prasslig plastpåse? En plastflaska med skruvar i? Kan du hoppa omkring hästen och vifta med de här sakerna? Kan du svepa in din häst i en presenning? Med hästen lös?

Många hästar är rädda för saker runt benen och där kan man göra stor nytta och träna upp ett bättre förhållande med vänskapsleken. Ha ett rep eller en "string", börja med frambenen och lägg repet runt benet, håll ändarna i varsin hand och dra försiktigt. Högt och lågt på benen.
Gör likadant med bakbenen. Hästen ska stå stilla och acceptera beröringen.
Eftersom de flesta hästar är rädda om sina ben (flyktredskap nr 1!) så kan man få ta denna övning i omgångar, visar den rädsla eller oro så backar man ett steg för att sedan försöka på nytt om en stund eller nästa gång.


Porcupine game eller Piggsvinsleken Detta är leken som gör din häst lätt att flytta för minsta tryck. Att aldrig trycka emot dig utan ge efter för trycket.

 

Har du någonsin sett någon som blivit trampad av sin häst? Ju mer personen försöker få hästen att flytta på sig desto mer lutar sig hästen mot personen och hans stackars fot.. Har du sett någon häst som lägger sig på bettet och blir tyngre och tyngre i handen?
Dessa två exempel visar på hästar som inte har fått lära sig Piggsvinsleken.

Hästar trycker naturligt emot tryck av oss. Det är nåt som vi måste lära om. Vi måste få hästen att reagera på ett sätt som egentligen är onaturligt för dem. Träna dem att gå ifrån tryck istället. Att känna, tänka och reagera emot sin natur. För att vara vår partner. Att ha en häst som lägger sig på bettet, ej går undan för sitshjälper eller går rakt på oss när det passar dem fungerar inte i vår vardag med hästarna.

Ju lättare din häst flyttar sig för lätt och konstant tryck av dina fingertoppar desto lättare kommer all hantering och ridning bli. Varje gång du har en lätt kontakt med grimman, bettet, skänklarna, säte eller hand ska din häst svara villigt och med respekt. Att flytta din häst ska vara lika lätt som att flytta en barkbåt i vatten - inget motstånd.

I porcupine game så använder man ett konstant tryck och riktigt använt är denna leken mycket effektiv. Det är fyra olika faser och du måste lära dig att vara bestämd utan att vara aggressiv.

Syfte
Du visar ditt syfte med en bestämd blick och ett bestämt kroppsspråk. Här har många problem. Man visar fel kroppsspråk och hästen blir förvirrad. Tänk dig att du ska flytta ett tungt skåp, då ser du inte ut som du tittar på TV i ögonen och med avslappnade muskler.
Ditt sätt att uppträda, ditt kroppsspråk och din attityd hjälper dig att klart uttrycka vad du vill. "Flytta dig undan för mitt kommande tryck"
I första leken, friendly game, skulle du ha ett milt, avslappnat och mjukt utryck. Om du inte har ett annat utryck i porcupine game så förvirrad du hästen.

Här flyttar sig Lillebror med ett mycket lätt tryck av lekpinnen.

Konstant tryck
Med det menas att trycket ska vara konstant i de olika faserna. Man börjar med det mjukaste möjliga och sedan bygger på tills du är effektiv nog att hästen flyttar sig. I samma sekund som hästen flyttar sig (eller i början flyttar sin vikt) så måste allt tryck bort. Det är inte trycket som lär hästen utan det att du trycket upphör när den gör rätt.
För att få din häst känslig så måste du vara jättesnabb med att trycket upphör när den gör rätt. Fortsätter trycket även när den gör rätt så gör du din häst mer okänslig istället. Han kommer inte heller att vilja saker för han får ingen positiv reaktion på vad han gör. Välbefinnande är mycket motiverande för hästar och du måste visa att flyttar han sig undan för tryck så får han välbefinnande.

Här flyttar sig Lillebror för ett lätt tryck med mina

Titta på hästar i en flock, hur otroligt känsliga de är på signaler. Om någon som är högre i rang tittar på den som är under i rang så flyttar den sig. Ledaren behöver sällan bli tjatig...
När din häst förstår vad du önskar så kommer den bli glad att göra som du vill med det lättaste tryck!! Å andra sidan så måste du vara effektiv. Din häst kan stå där och trycka emot ganska lätt och du trycker tills du blir blå. Då är du INTE effektiv!

Är du inte effektiv så retar du bara din häst. Om du inte hittar hur du ska bli effektiv så kommer hästen att bli tyngre och tyngre och du får alltid använda mycket tryck för att hästen överhuvudtaget ska flytta på sig och han blir dessutom irriterad och trög.

Hästar är mycket effektiva mot varandra. De börjar alltid långsamt och litet men är alltid redo att följa upp om den andra hästen inte reagerar tillräckligt snabbt.
Det otränade människoögat missar ofta de små signalerna och blir därför sparkade, bitna eller översprungna.
Hästarna varna först med öronen bakåt, sedan skakar på huvudet, sänker nacken och gör halsen lång, sen tar han ett ordentligt bett i den andra hästen om den fortfarande står kvar. Nästa gång kommer hästen att reagera på signalerna INNAN bettet kommer.

Hur du lär hästen att bli känslig och lätt att flytta
Innan du flyttar hästen så stryker du honom där du kommer att trycka. När du har tryckt och han flyttar så stryker du honom på samma ställe igen. Det är viktigt att stryka hästen när man lär den att gå undan för konstant tryck. Annars kommer hästen snart att flytta sig bara du närmar dig bakdelen, och då flyttar den av rädsla och inte av tryck. Detta gäller främst känsliga hästar.
Strykande är en form av Friendly game och är nödvändigt för din relation med hästen.

Lillebror flyttar framdel.

Hur kan vi då flytta hästen med porcupine game?
* Bakåt
* Framåt
* Höger (framdel och bakdel)
* Vänster (framdel och bakdel)
* Uppåt
* Nedåt

Flyttar bakåt..

Du kan be honom flytta sig i varje riktning från olika delar av hans kropp. Du kan också göra detta med olika former av hinder. Flytta ömsom framdel ömsom bakdel med en bom under magen, backa in i stallet eller genom grinden med tryck på näsryggen. Låt fantasin flöda så kan du komma på tusen varianter och möjligheter.
Istället för fingertopparna så kan man använda sig av en lekpinne eller carrotstick. Det är en form av piska som är styv och hård och därför fungerar bra att använda vid porcupine game.

Bakåt igen..

Lycka till med din träning att få en känslig
häst som är lätt att flytta!!!







Lek nr tre - driving game

Den här leken lär din häst att förstå och att reagera på rytmiskt tryck. Nu kommer du att lära dig att flytta hasten utan att röra vid den.

 

I porcupinegame lärde du dig att flytta hasten för mjukt men konstant tryck. Nästa lek är en utveckling av det men utan att röra hästen.

Du kan antingen använda dig av din hand och arm, änden på ditt arbetsrep eller din lekpinne. Jag tycker det är enklast med lekpinnen men försöker även träna in att använda bara handen.

driving_1.jpg
Lillebror flyttar framdelen

Du kan börja med att göra mjuka, rytmiska rörelser mot hastens framdel
(zon 1-2) sakta ökar du energin I rörelsen. Varje fas varar i ca tre sekunder.
Fas ett är en litet mjukt förslag till hästen att flytta på sig och i fas fyra så träffar du hästen med pinnen. Avsikten är inte att slå hästen men om han inte flyttar sig så kommer han i vägen för din pinne eller ditt rep. Där finns en viktig skillnad. Hästen blir då ansvarig för att flytta sig för dig. Han klandrar inte dig för att slå honom.

driving_3.jpg
Lillebror flyttar bakdelen

Det värsta du kan göra är att hota honom men sedan inte skrida till verket om det behövs. Då blir snart ditt kroppsspråk ointressant och oviktigt för hästen. Du håller ändå inte vad du lovar. Han kan inte lita på ditt "ord".
Även om du i början måste träffa hästen med pinnen så går du genast tillbaka till fas ett i nästa försök. Fas ett är målet i övningen. Tänk på att "trycket" motiverar hästen att flytta sig men det är när du slappnar av, vänder dig från hästen och släpper ner repet på marken som hästen lär sig att den gjort rätt. Se på alphahästen i hagen, hur lite behövs det för att hon ska få en annan häst att flytta sig?? En ilsken blick, sänkt nacke har han Om inte hästen fyttat sig då så gör Alpha utfall och hugger eller sparkar den oaktsamme.


driving_8.jpg
Lillebror backar för driving game


Tänk på var du står och hur du är vänd mot din häst. Du har energin på framsidan av din kropp. Experimentera var du ska stå för att få bästa effekt.

Böj dig lite mot hästen, se ut som om han inte flyttar sig så tar du ett stort bett på honom..

  • - Flytta framdel åt båda hållen
  • - Flytta bakdel åt båda hållen
  • - Flytta hela hästen bakåt

När detta fungerar så kan du flytta hasten framför dig. Du har ett rep på honom (12') och driver med pinnen så att hästen rör sig framåt. Du styr honom i repgrimman mot dig och med pinnen bort från dig. Träna volter, raka spår, svänga höger och vänster och serpentiner. Detta ökar verkligen ditt samspel med din häst!!

 

driving_11.jpg
Jag driver Lillebror framför mig

Träna på att byta sida. Gunga repet och låt det snurra över hastens huvud så det kommer på andra sidan. Fortsätt driving game på andra sidan med samma övningar.

Detta kan du förståss träna överallt. I skogen eller på ridbanan, på vägar och stigar, runt träd och sten. Avancera med att trava och så småningom galoppera.

driving_17.jpg
Driving game i trav från zon 5, notera öronens spel

Lycka till i ditt lekande med driving game!!!

Fortsättning kommer med de andra fyra lekarna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0